Hoveddestillatører

I løpet av den lange historien som USAs eldste registrerte destilleri har Jack Daniel Distillery bare hatt syv sjefer for produksjonen av whiskeyen, med tittelen hoveddestillatør.  Dette er en rekke som går helt tilbake til Jack selv.





Jasper Newton "Jack" Daniel, hoveddestillatør fra 1866 til 1911
Det var Jack Daniel som var rask med å registrere destilleriet hos de føderale myndighetene
i 1866.  Jack grunnla også destilleriet i Cave Spring Hollow i Lynchburg, og han insisterte på at whiskeyen skulle produseres med den gamle prosessen, der whiskeyen filtreres dråpe for dråpe
gjennom et tre meter tykt lag med hard sukkerlønnkull.  
Det var også han som tappet whiskeyen på firkantede flasker, og han lanserte whiskeyen for verden ved å vinne gullmedaljen ved verdensutstillingen i St. Louis i 1904, og ved å finne på merkenavnet Old No. 7. 
Den dag i dag vet ingen hvorfor han gav den navnet Old No. 7, men det finnes flere teorier.  
Han forble hoveddestillatør til han døde i 1911.







Jess Motlow, hoveddestillatør fra 1911 til 1941
Selv om Jacks nevø Lem Motlow arvet destilleriet, var han aldri
hoveddestillatør.  Den æren gikk til Lems bror, Jess Motlow.  
Jess ble lært opp i kunsten å produsere fin whiskey av sin onkel Jack.  
Det var dessverre ikke mange som fikk sjansen til å nyte talentet hans.  Perioden som hoveddestillatør ble avbrutt av den 29 år lange
forbudstiden i Tennessee og nasjonalt.
Jess gjorde likevel en god jobb.  
Han tok hele tiden vare på oppskriften og hemmeligheten bak Jack Daniel's. Da forbudstiden endelig ble opphevet, kunne Jess hjelpe Lem med å bygge opp destilleriet og begynne å produsere whiskey igjen. På grunn av årvåkenheten til Jess forble whiskeyen uendret i karakter fra tiden Jack laget den selv.






Lem Tolley, hoveddestillatør fra 1941 til 1964
Lem Tolley var Jack Daniels tredje hoveddestillatør og hadde denne rollen i 23 år.
Han var grandnevøen til Jack Daniel, og han fulgte nøye familiens tradisjoner for whiskeyproduksjon.
"Vennene hans pleide å kalle ham "Hide" fordi han var så streng når det gjaldt å følge med på whiskeyproduksjonen", erindrer Frank Bobo, som var blandemann under Tolley og senere Jack Daniels femte hoveddestillatør.  "Han var medlem av førstefamilien i Lynchburg,
så ingen fikk lov til å ta noen snarveier så lenge han hadde ansvaret, det er sikkert."
Under Tolleys oppsyn ble det publisert to store artikler i bladene Fortune og True som gjorde hele verden oppmerksom på den ledende eksportvaren fra Lynchburg.  
Destilleriproduksjonen gikk betydelig opp.  Men under Lems stødige ledelse laget det lille destilleriet i Tennessee mer whiskey uten å lage den på en annen måte.

 



Jess Gamble, hoveddestillatør fra 1964 til 1966
Jack Daniels fjerde hoveddestillatør var ganske særegen:  For det første var han ikke i slekt med Jack.  For det andre drakk han ikke alkohol.  Det siste er vel antakelig ikke merkeligere enn å lage
whiskey i et tørrlagt fylke.  Jess var perfekt for jobben, for han var en mann med enorm selvbeherskelse.  
På den tiden klarte ikke det lille destilleriet å lage nok whiskey til de stadig flere menneskene som oppdaget den gode whiskeyen fra Tennessee.   
En mer usikker mann ville kanskje ha utforsket muligheter for å få whiskeyen raskere ut på markedet.  
Men Jess holdt seg til Jack Daniels omhyggelige metoder for whiskeyproduksjon, med sakte filtrering dråpe for dråpe.





Frank Bobo, hoveddestillatør fra 1966 til 1988
Frank var ikke var i slekt med Daniel-familien, men han ble født og vokste opp i Lynchburg.  
Den lokale Lynchburg-legenden Mary Bobo var Franks grandtante.  
Frank begynte å jobbe på destilleriet etter forespørsel fra Reagor Motlow.  
Frem til da hadde han arbeidet i familiens dagligvarehandel på torget. 
Men destilleriet ble snart også familie.  Frank kalte det alltid "destilleriet vårt".   
I de siste 20 årene før han ble pensjonist, lærte han opp Jimmy Bedford. Det tar tydeligvis lengre tid å skape en god whiskeyprodusent enn å skape god whiskey.





Jimmy Bedford, hoveddestillatør fra 1988 til 2008
Jack Daniels sjette hoveddestillatør ble født og vokste opp i Lynchburg, og han følger i Jacks fotspor som både destillatør og bonde.  Når han ikke dyrker jorden eller lager whiskey,
finner Jimmy tid til å reise til mange av de 140 landene som nyter whiskeyen han lager.  
Under Jimmys oppsyn har destilleriet nok en gang opplevd enorm vekst og har blitt den mestselgende whiskeyen i verden.
Jimmy har også æren for å innføre de første nye whiskeymerkene fra Jack Daniel Distillery på over et århundre –
Gentleman Jack og Jack Daniel's Single Barrel.  
Men veksten og de nye merkene har ikke endret Jimmys fokus.  
Han er rask med å fremheve at ledestjernen hans er setningen som har vært misjonen til
alle hoveddestillatørene hos Jack Daniel's: "Hver dag vi lager den, lager vi den så godt vi kan."





Jeff Arnett, hoveddestillatør fra 2008 til i dag
Millioner av mennesker har tro på at Jeff Arnett vil holde dem i konstant tilførsel av Jack Daniels , verdens nr 1 solgte whiskey .
Han overvåker alle 77 varehus og 1,7 millioner fat whisky på Jack Daniel Distillery i Lynchburg, Tennessee.
Jeff vokste opp i Lynchburg, Jackson , Tennessee.
Han har utdannelse fra University of Alabama og jobbet innen feltet i 11 år før han kom til Lynchburg i 2001 som en kvalitetskontroll- ingeniør .
Han må ha gjort en god jobb , for nå er han klarert med det verdensomspennende lageret av Jack Daniels .
Jeff og hans kone , Lori , bor i Lynchburg med sine to barn .
Når han ikke jobber på Distillery , kan du finne Jeff i låven på gården hans , sammen med sine klassiske biler.